1. Za 40 normalnych i ulgowych biletów do kina zapłacono 504 zł. Bilety normalne były po 15 zł, a ulgowe o 20% tańsze. Ile było biletów normalnych, a ile ulgowych?

2. Ola kupiła 3 bloki i 4 zeszyty, za które zapłaciła 17 zł. Karol kupił 5 bloków i 2 zeszyty i zapłacił 19 zł. Ile kosztował blok, a ile zeszyt?

3

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-17T16:47:07+01:00
Zad 1
40 biletow
zaplacono 504 zl
cena biletu normalnego 15 zl
cena biletu ulgowego 15 - 20% z 15
ilosc biletow normalnych x
ilosc biletow ulgowych y

najpierw obliczamy cene biletu ulgowego
100 % - 15
20% - x

20*15 / 100 = 3

15 - 3 = 12 zl

i teraz uklad rownan
x + y = 40
15x + 12y = 504

x = 40 - y
15 (40 - y) + 12y = 504

x = 40-y
600 - 15y +12y = 504

x = 40-y
-3y = -96 / (-3)

x = 40-y
y = 32

x = 8
y = 32


zad 2
cena bloku - x
cena zeszytu - y

3x +4y = 17
5x + 2y = 19 / * (-2)

3x + 4y = 17
-10 x - 4y = -38 <to jest metoda przeciwnych wspolczynnikow>

-7x = -21 / (-7)
x = 3

x = 3
3x + 4y = 17

x = 3
3*3 + 4y = 17

x = 3
4y = 8 / 4

x = 3
y = 2

:)



2009-11-17T16:50:42+01:00
1
40x15zł=600zł
600-504=96zł
15złx20/100=300/100=3zł
15zł-3zł=12zł
96zł÷12zł=8- bilety ulgowe
40-8=32 - bilety normalne

2
niewiem
2009-11-17T16:52:05+01:00
Zadanie nr 2
ola
blok-2a
zeszyt-4b
karol
blok-5a
zeszyt-2b

za pomoca układu równań
3a+4b=17
5a+2b=19

podstawiamy za a 3zł. a za b 2 zł. sprawdzamy
3a+4b=17
5a+2b=19
3*3=4*2=17
5*3=2*2=19
17=17
19=19