1) Bilet ulgowy do filharmonii kosztuje 12zł, a normalny 18zł. Jakim procentem biletu ulgowego jest cena biletu normalnego ??

2) Autokarem liczącym 50 miejsc pojechało na wycieczkę 43 uczniów pod opieką trzech nauczycieli. Jaki procent stanowiły wolne miejsca a tym autokarze ??

prosze z obliczeniami Pomózcie !!

3

Odpowiedzi

2009-11-17T17:01:06+01:00
1) 18/12 * 100 % = 3/2 * 100 % = 150 %

2) 50-43= 7 - ilosc wolnych miejsc w autokarze
7/50 * 100% = 14 %
2009-11-17T17:05:02+01:00
1) 18zł-100%
12zł-x%
x%=12*100%/18≈66.7%

2) 50-100%
43-x%
x%=43*100/50=86%
100%-86%=14% -taka jest odp
Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-17T17:09:59+01:00
1) 18:12*100%= 3/2*100%=150%

2) x- miejsca wolne
50-(43+3)=x
x=4

4:50=0,08
0,08*100%= 8%

Odp. Miejsca wolne stanowiły 8%.