1.Marchew przechowana w zimie traci 12% swego pierwotnego ciężaru.Ile marchwi należy zgromadzić na zimę,aby wiosna mieć 66kg tych warzyw?
MAJA BYC OBLICZENIA!!!!

2.Do banku wpłacono 2000zł.Jaka będzie kwota na koncie po roku oszczędzania przy oprocentowaniu wynoszącym 2,6% w stosunku rocznym?
MAJA BYC OBLICZENIA!!!!

3.*Jaś ma zamiar kupic drukarke laserową ,uzbieral na nią 1584zł,a od mamy dostał 16% kwoty potrzebnej na ten zakup.Teraz ma 61% potrzebnej kwoty.Ile kosztuje ta drukarka laserowa?
MAJA BYC OBLICZENIA

3

Odpowiedzi

2009-11-17T17:09:08+01:00
100% - 12% = 88%
proporcja:
88% - 66kg
100% - xkg
88x = 6600/ 88
x = 75 kg


2000 + 2000 *2,6% = 2000 + 52 = 2052


ma 1584zł
dostał 16%
razem 61%
61% - 16% = 45%
x - cena
1583 - 45%
x - 100%

45x = 158400/ 45
x = 3520

8 4 8
2009-11-17T17:18:06+01:00
Zad1.
x= 12% x=66
1x - dwanaście setnych x=66
88 setnych x=66/razy sto 88
x= 3300 czterdziestych czwartych
x=75 (kg)
Odp. Należy nagromadzić 75 kg marchwi.

Zad2.
2,6% razy 2000= 26 tysięcznych razy 2000 = 52 (po skróceniu po trzy zera 2000 z 1000)
2000 + 52=2052
Odp. Kwota po roku oszczędzania wynosi 2052 zł.
7 3 7
2009-11-17T17:21:47+01:00
1.
x-0,12x=66
0,88x=66

88% to 66
100% to x

x=100% * 66 / 88% ( / to kreska ułamkowa )
x=6600 / 88 ( % sie skrocily )
x=75

Odp:Na zimę trzeba naszykować 75 kg marchwi

-------------------------------------------------------------------------------
2.
d=k*p*t/:100 ( / to kreska ułamkowa ) ( d to odsetki )
d=2000*2,6*1/:100
d=5200/:100
d=52

2000+52=2052

Odp:Po roku na koncie będzie 2052 zł

-------------------------------------------------------------------------------
3.
1584 + 0,16x = 0,61x
0,16x -0,61x = -1584
-0,45x = -1584 //: (-0,45)
x = 3520

Odp: Drukarka kosztuje 3520 zł
2 3 2