1. Pani Ewa zaciągnęła w banku kredyt na rok w wysokości 18000zł.Po roku spłaciała wraz z odsetkami kwotę 22680zł.
a)Jakie było oprocentowanie tego kredytu?
b)ile wyniosłyby odsetki gdyby oprocentowanie było wyższe o jeden punkt procentowy?

2.Pan Marcin ulokował 8000 zł na rocznej lokacie.Po roku odebrał 9320 zł.
a)jakie było oprocentowanie tej lokaty?
b)o ile więcej pieniędzy odebrałby pan Marcin gdyby oprocentownie tej lokaty było wyższe o jeden punkt procentowy?

2

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-17T17:35:09+01:00
Zad 1
a)18 000 - 100%
22 680 - x

22 680 * 100 / 1800 = 126%

126% /100% = 26% tyle wynosilo oprocentowanie

b)
18 000 - 100%
x - 27 % <bo o 1punkt % wiecej >

18 000 * 27 / 100 = 4860 zl tyle wynosza odsetki z oprocentowaniem o 1% wiecej

zad 2
a)
8000 -100%
9320 - x

9320 *100 / 8000 = 116,5%

116,5 % -100% = 16,5 % <tyle wynosilo oprocentowanie>

b)8000 -100%
x - 17,5% <bo o 1% wiecej>

8000 * 17,5 / 100 = 1400

8000+1400 = 9400

9400 - 9320 = 80 pan marek odebral by o 80 zl wiecej

mam nadzieje ze pomoglam :)
2009-11-17T17:50:48+01:00
To bardzo proste:-).
1)
a)proporcje
18000-100%
4680-x%
x=4680*100%/18000
x=26% w skali roku

b)
Teraz dodajemy 26%+1%=27%
18000-100%
x - 27%
x=18000*27%/100%
x=4860-odsetki