Mam pytanie jak takie coś się robi?
75% z 20


1 i jedna trzecia % z 12
2 i jedna druga % z 16
2,2 % z 40
3,1 % z 60

6) a) Magda 150 cm
Gosia 120 cm
O ile procent Magda jest wyższa od Gosi ?

O ile procent Gosia jest niższa od Magdy?

b) Przed podwyżką 18 zł.
Po podwyższe 21 zł.

O ile procent podwyższono cenę?
Proszę o bardzo dobre zadanie. ;p pliss ktoś zrobi ? wiem ze mało pkt ale potrzebuje a to moze byc dla was proste

3

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-17T17:53:02+01:00
Mam pytanie jak takie coś się robi?
75% z 20
0,75*20=15
albo 75%*20 /100%=15

1 i jedna trzecia % z 12
1 1/3%*12 /100%=16/100=0,16

2 i jedna druga % z 16
2 1/2%*16/100%=40/100=0,4
2,2 % z 40
2,2%*40 /100%=0,88
3,1 % z 60
3,1%*60 /100%=1,86

6) a) Magda 150 cm
Gosia 120 cm
O ile procent
Magda jest wyższa od Gosi ?
150*100%/120=125%
magda jest wyższa o 25%
O ile procent Gosia jest niższa od Magdy?
120*100%/150=80%

b) Przed podwyżką 18 zł.
Po podwyższe 21 zł.

O ile procent podwyższono cenę?
21*100%/18=116,7
cenę podwyższono o 16,7%
2009-11-17T18:04:29+01:00
A więc tak:
75%z20=(75*20)\100=1500\100=15
1ijedna trzecia z 12= (cztery trzecie *12)/100=16/100=0,16
2i jedna druga z 16= (piec drugich*16)100=40/100=0,4
zad6)
150cm-100%
120cm-x%
x=(120*100) /150=80%
100%-80%=20% magda jest o 205 wyzsza od gosi 120-100%
150-x%
x=(150*100%)/120=125%
125%-100%=25%
gosia jest o 25% nizsza od magdy

b)
18zl-100%
21Zl-x%
x=(21*100)/18=116,7%
116,7%-1005=16,7%
cene posdzywzszono o 16,7%
2009-11-17T18:52:46+01:00