Odpowiedzi

2009-11-17T18:24:22+01:00
Witamina K
Występowanie:
-zielone warzywa liściaste
-wątroba
-mleko
Znaczenie:
-wspomaga krzepnięcie się krwi
- wspomaga gojenie się złamań kości
Skutki niedoboru:
-skłonność do krwawień
-zaburzenia krzepnięcia krwi
-krwotoki
Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-17T19:43:27+01:00
Witamina C, kwas askorbinowy - witamina rozpuszczalna w wodzie, odgrywająca dużą rolę w utlenianiu komórkowym, zwłaszcza w utlenianiu tyrozyny i w procesach redukcji.
Wzmaga odporność organizmu, jest niezbędna do utrzymania prawidłowego stanu tkanki łącznej, m.in. włosowatych naczyń krwionośnych. Ułatwia wchłanianie żelaza. Jej niedobór powoduje szkorbut. Większość zwierząt posiada zdolność wytwarzania w organizmie witaminy C, człowiek, małpy i świnki morskie muszą ją pobierać z pokarmem.
Witamina C jest substancją nietrwałą, rozkładającą się częściowo w czasie gotowania, toteż najlepszym jej źródłem są surowe owoce, surowe warzywa i wątroba. Dzienne zapotrzebowanie człowieka na witaminę C wynosi 75-100 mg.