Zapisz podane wyrażenia w takiej postaci, aby symbol pierwiastka nie występował w mianowniku

2/pierwiastek z 2
6/pierwiastek z 3
5 pierwiastek z 2/pierwiastek z 10
pierwiastek z 7 - pierwiastek z 3/pierwiastek z 21

Oblicz:
(2-pierwiastek z 5)do kwadratu
(1+pierwiastek z 7)do kwadratu
(2-pierwiastek z 6)(2+pierwiastek z 6)

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-17T18:40:09+01:00
2/pierwiastek z 2 x pierwiastek z 2/pierwiastek z dwa = pierwiastek z 2

6/pierwiastek z 3 x pierwiastek z 3 / pierwiastek z3 = 6pierwiastekz3 / 9 = 2pierwiastekz3 / 3

5 pierwiastek z 2 / pierwiastek z 10 = 5 pierwiastek z 20 / 10 = 2pierwiastek z 5 / 2 = pierwiastek z 5

pierwiastek z 7 - pierwiastek z 3/pierwiastek z 21 = pierwiastek z 147 - pierwiastek z 63 / 21

(2-pierwiastek z 5)do kwadratu = 4 - 5 = -1
(1+pierwiastek z 7)do kwadratu = 1 + 7 = 8
(2-pierwiastek z 6)(2+pierwiastek z 6) = 4 - 6 = -2