Odpowiedzi

2009-03-24T23:26:59+01:00
6 letnie dziecko z otyłością.

W diecie dziecka niezbędne jest urozmaicenie, które dostarczy mu potrzebnych składników odżywczych. Trzeba zadbać o precyzyjny dobór potraw i aktywność fizyczną dziecka. Według psychologów całkowita eliminacja słodyczy u dzieci otyłych nie jest dobra, więc proponuję wyznaczeniu dziecku "dnia słodyczy", niech będzie to jedyny dzień w tygodniu, w którym może spożywać produkty wysokokaloryczne.

Przykładowa dzienna rozpiska jadłospisu 6 letniego dziecka otyłego:

Rano: Serek wiejski, pomidor.
W szkole: Jabłko, lub pieczywo WASA z chudą szynką.
Obiad: Grillowana ryba, brokuły.
Kolacja: Sałatka owocowa.

Dziecko powinno ograniczyć napoje gazowane i słodzone, zwiększyć picie wody niegazowanej (można pić w każdych ilościach).



Starsza osoba z miażdżycą.

Osoby z miażdżycą powinny przede wszystkim utrzymywać cholesterol na właściwym poziomie, a jednocześnie ich dieta powinna być zróżnicowana. Spożywane tłuszcze nie powinny przekraczać więcej niż 15-30% dobowego zapotrzebowania energetycznego, zatem polecam ograniczenie spożywania tłuszczów. Nie należy rezygnować z produktów mięsnych, ale ograniczać się do chudych kawałków mięsa gotowanych na parze, lub grillowanych. Błonnik jest bardzo potrzebny, ponieważ zmniejsza stężenie cholesterolu w surowicy, znajdziemy go w nieprzetworzonych ziarnach, owocach i warzywach. Białko powinno stanowić 12% dziennego zapotrzebowania energetycznego i powinno pochodzić głównie z chudych ryb, drobiu bez skóry, chudych wędlin oraz chudego mleka i niskotłuszczowych przetworów mlecznych. W diecie osób z miażdżycą ważne są także witaminy, a szczególnie B, C, E, oraz beta-karoten.