1. Wyrażenie (√5-2)(√5+2) ma wartość.
2. Po zapisaniu wyrażenia (2a-3b)(a+1) w postaci sumy algebraicznej otrzymamy.
3. Rozwiąż równanie x-x²=7-(x+ 4)²
4. Zastąp znaki A i B odpowiednimi wyrażeniami tak, aby poniższa równość była prawdziwa. ¼a²+b⁴-ab²+1=(A-B)²
5. Usuń niewymierność z mianownika ułamka. √6+6/3-√6

2

Odpowiedzi

2009-11-17T19:03:02+01:00
1.
5-4=1
2.
2a² + 2a - 3ab - 3b
3.
x-x²=7-(x+ 4)²
x - x² = 7 - (x² + 8x + 16)
x - x² = 7 - x² - 8x - 16
9x = -9/ :9
x=1
Najlepsza Odpowiedź!
  • Użytkownik Zadane
2009-11-17T19:06:46+01:00
1. (√5-2)(√5+2) = 5+2√5-2√5-4 = 5-4=1
2. (2a-3b)(a+1) = 2a²+2a-3ab-3b = 2a(a+1) - 3(ab+1)
3. x-x²=7-(x+ 4)²
x - x² = 7 - (x² + 8x + 16)
x - x² = 7 - x² - 8x - 16
9x = -9/ :9
x=1
4. Niestety nie wiem.
5. √6+6/3-√6 = √6+6*3+√6/3-√6*3+√6 = 3√6+6+18+6√6/9+3√6-3√6-6 =
9√6+24/3=3√6+8