Odpowiedzi

2009-11-17T18:58:34+01:00
Właściwości, rodzaje i zastosowanie mąki w potrawach
Mąka odznacza się wysoką wartością odżywczą. Wartość odżywcza mąki uzależniona jest od rodzaju ziarna, z jakiego została wyprodukowana oraz od stopnia rozdrobnienia i oczyszczenia ziarna z łupiny. Im dokładniej ziarno zostało pozbawione łuski i zewnętrznej warstwy bielma, tym mąka zawiera więcej skrobi i jest uboższa w inne składniki, takie jak białko, witaminy, i składniki mineralne.


- zawartość we krwi - 90%
- woda należy do związków nieorganicznych
- główny składnik organizmów
- duże ciepło właściwe
- zawartość we łzach - 98%
- ma największą gęstość w temp. +4 stopni C
- zawartość w glonach - 85%
- rozpuszczalnik dla wielu substancji
- zawartość w mięśniach - 75%
- środowisko życia
- zbudowana jest z wodoru i tlenu
- umożliwia transport
- zawartość w kościach - 20%
- duża pojemność cieplna
- duże ciepło parowania
2009-11-17T18:58:56+01:00
MĄKA TlEN
-stan stały -gaz
-brak zapachu - brak zapachu
-kolor bialy -bezbarwny
-nie rozp.w wodzie - brak

<przykladowe>
2009-11-17T19:00:08+01:00
Mąka:
-wysoka wartość odżywcza
-wielokaloryczna
-dobre źródło witamin z grupy B
-smak występuje tylko w mące wadliwej
-swoisty i dość przyjemny zapach
Tlen:
- gaz
- bez smaku i zapachu
- nieco cięższy od powietrza
- słabo rozpuszczalny w wodzie
- aktywny chemicznie
- podtrzymuje palenie ale się nie pali
- reaguje z metalami i niemetalami tworząc tlenki