Podstawą graniastosłupa prostego jest trójkąt prostokątny równoramienny o przyprostokątnej równej 3,6cm.
Oblicz jego objętośc, wiedząc, że wysokośc graniastosłupa jest o 1,4cm dłuższa od przyprostokątnej podstawy.

4

Odpowiedzi

2009-05-11T18:43:59+02:00
Wzór na objętośc graniastosłupa :

V = P₁ * H

P₁ - Pole podstawy
H - Wysokośc graniastosłupa

Ponieważ wiemy że trojkąt w podstawie jest równoramienny prostokątny zatem :

P₁ = ½ x A x B gdzie A,B to boki trojkąta.
P₁ = ½ x 3,6 x 3,6 = 6.48 cm²

H = 3.6 + 1.4 = 5cm

V = 6.48cm² x 5cm = 32.4 cm³

Pozdrawiam :)
2009-05-11T18:45:17+02:00
V=Pp*h
h=3,6cm+1,4cm=5cm
Pp=½*a²
a=3,6cm
Pp=½*3,6²=6,48cm²
V=6,48cm²*5cm=32,4cm³
2009-05-11T18:46:01+02:00
V = Pp * h
V = 3,6 * 3,6 : 2 * 5
V = 32,4 cm²
2009-05-11T18:46:46+02:00
Pp=1/2*3,6*3,6=6,48
H=1,4+3,6=5

V=Pp*H
V=6,48*5=32,4cm³