DO WSZYSTKICH ZADAŃ PROSZE O OBLICZENIA CZYLI JAK ZROBILIŚCIE!!! (moja baba od matmy czepia sie jak zrobilimy zadania)


Zad.1
Pani Kasia otrzymała 270zł podwyżki,co stanowiło 15% jej dotychczasowej pensji.Ile wynosi jej nowe wynagordzenie?


Zad.2
W domu wczasowym Bursztyn przebywali na wakacjach drośli i dzieci.Mężczyźni stanowili 28% wszytskich wczasowiczów,kobiety - 44%,a dzuecu było czterdzieści dwoje.Ilu wczasowiczów spędzało wakacje w domu wczasowym Bursztyn?

Zad.3
W królewskim sadzie rosły gruszki na wierzbie.Pewnego dnia zerwał się porywisty wiatr i 40% gruszek spadło.Po kilku dniach ogronik zerwał 90% pozostałych owoców,zostawiając na drzewie 12 sztuk.Ile gruszek rosło na wierzbie??


Jeśli macie pisac jedno zdanie-nie piszcie wcale.Prosze o wyniki jak pisze wyżej.Proszę o odpowiedz dzisiaj.Jutro mam matematyke ;(

3

Odpowiedzi

2009-11-17T21:17:33+01:00
Zad2. mężczyźni- 28%
kobiety-44%
dzieci- 42

procent dzieci:
28%+44%=72%
100%-72%=28%

100%-x
28%-42

x=100*42/28=150

odp. wczasowiczów było 150

zad3.

10%- 12 sztuk
100%- x

x= 100*12/10=120

120 sztuk - 60 %
x- 100%

x= 120*100/ 60= 200

odp. roslo 200 gruszek
2009-11-17T21:18:58+01:00
Zad.1

270 zł to 15 %
x to 100%
x=(270*100%)/15%=1800 tyle wynosi jej nowe wynagordzenie?

Zad.2

x- wszyscy wczasowicze
28%*x=0,28x- mężczyźni
44%*x=0,44x- kobiety
0,28x+0,44x+42=x
0,28x+0,44x-x=-42
0,72x-x=-42
-0,28x=-42 /*(-1)
0,28x=42
x=150

150 wczasowiczów spędzało wakacje w domu wczasowym Bursztyn

Zad.3

x- ilość wsztstkich gruszek na wierzbie
40%*x=0,4x gruszek spadło
x-0,4x=0,6x pozostało gruszek na wierzbie, gdy 0,4x gruszek spadło
90%*0,4x=0,9*0,4x=0,36x kilku dniach ogronik zerwał 90% pozostałych owoców

0,4x+0,36x+12=x
0,4x+0,36x-x=-12
0,76x-x=-12
-0,24x=-12 /*(-1)
0,24x=12
x=50
1 5 1
Najlepsza Odpowiedź!
  • Użytkownik Zadane
2009-11-17T21:19:03+01:00
To że się czepia to normalne:) Wynik można odczytać z tyłu książki... Ale przejdźmy do zadanek:)
__________________________________________________________
Zadanie.1.
x-wynagrodzenie dotychczasowe
y-nowe wynagrodzenie

(15/100)x=270zł |*100
15x=27000zł | /15
x=1800zł

y=x+270zł
y=1800zł+270zł=2070zł

Odpowiedź. Nowe wynagrodzenie pani Kasi to 2070zł.
__________________________________________________________
Zadanie.2.
x-liczba wczasowiczów

(100-44-28)x/100=42 |*100
(100-44-28)x=4200
28x=4200 |/28
x=150

Odpowiedź.Wczasowiczów było 150.
__________________________________________________________
Zadanie.3.
x-początkowa liczba gruszek w sadzie

x*(60/100)*(10/100)=12
x* (6/100)=12 |*100
6x=1200 |/6
x=200

Odpowiedź. Początkowo na wierzbach rosło 200gruszek.
__________________________________________________________
Charlott nie zrobił pierwszego. A ediss źle zrobił 1 i 3.
__________________________________________________________
Liczę na status najlepszego rozwiązania. Jak coś nie jasne-pisz na priva, zaglądnę jeszcze rano przed szkołą...
1 5 1