Z miasta wyruszył samochód i jechał ze stałą szybkością v1 = 72 km/h. Po upływie
jednej godziny z tego samego miejsca za samochodem wyruszył motocykl, który
jechał ze stałą szybkością v2 = 90 km/h. Po jakim czasie od chwili wyruszenia
samochodu dogoni go motocykl? Jaką drogę pokonają pojazdy do tego momentu? prosze o obliczenia

2

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-18T08:53:17+01:00
V1=72km/h
v2=90km/h
v1-v2=90-72=18
t=72km/18=4
s=4h*90km/h=360km
dogoni po 4godzinach,drogę jaka pokonają to 360km
2009-11-18T11:58:43+01:00
Spotkają się po czasie t
V=s/t t=s/V
ts=s/72
tm=1+s/90
ts=tm
s/72=1+s/90
s/72=(90+s)/90 mnożę na krzyż
90s=72s+6480
18s=6480
s=360km spotkają się na 360km
t=s/V=360/72=5h