Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-18T11:41:14+01:00
X -cena ksiazki
po pierwszej obnizce: x * 80% = 0,8x
po drugiej obnizce: 0,8x * 70% = 0,8x * 0,7 = 0,56 x
po podwyzce: 0,56x * 150% = 0,56x * 1,5 = 0,84x

cena obecna stanowi 84% pierwotnej ceny
2009-11-18T11:42:33+01:00
Przyjmuje początek 100zł
100×20%=20 100-20=80
80×30%=24 80-24=56
56×50%=28 56-28=28
100/28.100%=10000÷28=357,(1428571)%
2009-11-18T11:48:57+01:00
Cena towaru-----x
cena towaru po I obniżce:
(100%-20%=80%,80%=0,8)obliczenia pomocnicze
0,8x
cena towaru po II obniżce:0,7*0,8x=0,56x
cena towaru po podwyżce:1,5*0,56x=0,84x
0,84=84% obecna cena stanowi 84% ceny pierwotnej