Odpowiedzi

2009-11-18T14:57:45+01:00
300zł - 100%
264zł - x

x = 264zł * 100% / 300zł = 88%

88% * 125zł = 88/100 * 125zł = 110zł

Odp: Leżak po obniżce kosztuje 110zł.
2009-11-18T14:58:19+01:00
264/300 * 100% = 88%
100% - 88% = 12%

0,12 * 125 = 15
125 - 15 = 110