Odpowiedzi

2009-11-18T15:48:20+01:00
Z pierwszego przerzucasz -3x na druga strone pozniej dzielisz przez 3 i wychodzi x=y:) jeżeli jest tam plus 0.
deo drugiego wstawiasz x za y i wychodzi że y=4/3 a że x=y to x też równa sie 4/3:)
drugi uklad to w pierwszym przerzucasz -2y na strone tam gdzie 6 pozniej dzielisz przez 4 żeby z tamtej strony sam x zostal i wychodzi ze x=(2y+6)/4 i to też podstawiasz do drugiego i jest (6y+18+24y)/4=12 mnożysz razy 4 i masz 30y=66 i wychodzi że y=2 i 1/5 wiec x= 2 i 3/4