Zad. 1 W klasie 1a, która liczy 32 ucznió, było nieobecnych 5 uczniów, a w klasie 1b liczącej 27 uczniów nie przyszły na lekcje 3 osoby. W ktrórej klasie był większy procent nieobecnych uczniów ?


zad. 2 Asia wsypała do 150 g herbaty 10 g cukry, a Kasia - do 235 g herbaty 15 g cukru. Oceń, czyj napój był słodszy.

3

Odpowiedzi

2009-11-18T15:51:22+01:00
1 a-32
1b-27

5/32*100=13%
3/27*100=125/8=15%


2 1 2
2009-11-18T15:52:02+01:00
Zad.1
5/32*100%=500/32%=15,625% - 1a
3/27*100%=300/27%=11.111111% - 1b

Odp: Większy procent nieobecności był w klasie 1 a.

zad.2
150+10=160g
10/160*100%=1000/160%=6,25%
235+15=250
15/250*100%=1500/250%=6%

Odp: Napój Asi był słodszy

/ - kreska ułamkowa
4 5 4
2009-11-18T15:54:07+01:00
32-100%
0,32-1%
5:0,32=15,625%

27-100%
0,27-1%
3:0,27=11,(1)

15,625>11,(1)


10*100:150=6,666666667

15*100:235=6,38...

6,66..>6,38..
4 5 4