Z.1
Rowerzysta przejechał 25 km z średnią prędkością 25 km/h, a następnie 20 km z prędkością 20 km/h. Oblicz:
a) w jakim czasie pokonał trasę,
b) średnią wartość prędkości rowerzysty na całej trasie.


z.2
Z Kielc do Jędrzejowa jest 40 km. Samochód jechał z Kielc do Jędrzejowa z prędkością 40 km/h, a z powrotem z prędkością 60 km/h. Oblicz wartość prędkości średniej całej podróży.




PROSZĘ O POMOC!

2

Odpowiedzi

  • Użytkownik Zadane
2009-11-18T16:57:22+01:00
Z. 1 .

?

z.2
s=2*40km
t=1h+2/3h=5/3h
Vśr=s/t
Vśr=80/(5/3)=80*3/5=16*3=48 [km/h]
5 1 5
Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-18T17:07:11+01:00
Dane
V1=25km/h
s1=25km
V2=20km/h
s2=20km
V=s/t
t=s/V
t=s1/V1+s2/V2=25/25+20/20=2h
Vśr=s/t=45/2=22,5km/h
2)
dane
S=40km
V1=40km/h
V2=60km/h
t=40/40+40/60=1,67h
V=s/t=80/1,67=47,9km/h
7 4 7