Odpowiedzi

2009-11-18T18:53:54+01:00
120 jabłoni po 10,50zł = 1260 zł

120/3 = 40 - śliw

40 * 8,90zł = 356 zł

1260 + 356 = 1616zł - za wszystkie

1616 * 15% = 242,4 - rabat

1616 - 242,4 = 1373,6 - tyle zapłacił za zakupy
1 5 1
2009-11-18T18:54:16+01:00
Za jabłonie zapłacił:
120x 10,5=1260 zl
Śliwek jest trzy razy mniej, czyli 120:3=40
Za 40 śliw zapłacił:
40x 8,90= 356

Łącznie za zakupy zapłacił:
356+1260=1616 zł
15% rabatu, więc:
15% z 1616=242,4 zł
Rabat wynosi 242,4 zł
więc za zakupy zapłaci:
1616- 242,4=1373,6

Żwirskiego sad będzie kosztował 1373,6 zł :)
2009-11-18T18:55:26+01:00
Kupił 120 Jabłoni płacąc za każde 10,50 zł
120 * 10,50 = 1260 zł
i trzy razy mniej drzewek śliw z których Każde kosztowało 8,90 zł
120 : 3 = 40
40 * 8,90 = 356 zł
Ponieważ robił Duże zakupy dostał 15% rabatu.
1260 + 356 = 1616 - 15 % = 1373,60 zł
1616 - 100 %
x - 85 %
1616 * 85 - 100x / : 100
x = 1373,60 zł
Ile zapłacił za swoje zakupy ?
Odp . Pan Żwirski zapłacił 1373,60 zł za swoje zakupy :]