Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-18T19:52:03+01:00
1.{3x - 3y + 3 = 0
{x + 0,5y - 2 = 0 /x(-3) -wszystko w jednej klamrze

{3x-3y=-3
{-3x-1,5y=-6 -jedna klamra.
+ ---------------------------
-4,5y = -9 / :(-4,5)
y=2

3x-3y=-3
3x-6=-3
3x=3 /:3
x=1

{x=1
{y=2 - w jednej klamrze

2.{4x - 2y = 6 |x3
{3x + 6y = 14 - w jednej klamrze

{12x-6y=18
{3x-6y=14 - w jednej klamrze
+ -------------------------------------------
15x=32 |:15
x=2 2/15 (dwa i dwie piętnaste)

3x-6y=14
6,4-6y=14
-6y=14-6,4
-6y=7,6 |:(-6)
y=1 4/15 (jeden i cztery piętnaste)

{x=2 2/15 (dwa i dwie piętnaste)
{y=1 4/15 (jeden i cztery piętnaste) - w jednej klamrze
2009-11-18T19:54:34+01:00
1) z pierwszego równania wychodzi 3x=3y-3 a to jest równe x=y-1 i podstawiając do drugiego otrzymujemy równanie y-1+0,5y=-2 czyli1,5y=-3 czyliy=-2 no wiec podstawiając do pierwszego rónania y otrzymujemu x=-2-1 a to jest rwne x=-3

2) z pierwszego równania otrzymujemy -2y=6-4x czyli y=-3+2x podstawiając za y do drugiego równania otrzymujemy 3x-18+12x=14 czyli 15x=32 czyli x=2,13 w przybliżeniu i y =-3+2x czyli y=-3+4,26=1,26


2009-11-18T20:00:32+01:00
3x-3y+3=0
x+0.5y-2=0


3x-3y=-3
x+0.5y=2 |razy (-3)


3x-3y=-3
-3x-1.5y=-6

3x-3y+(-3x)+(-1.5y)=-3+(-6)
-4.5y=-9 |:(-4.5)
y=2

3x-3razy2=-3
3x-6=-3
3x=3 | :3
x=1

(1,2)





4x-2y=6 |razy3
3x+6y=14 |razy (-4)


12x-6y=18
-12x-24y=-56

12x-6y+(-12x)+(-24y)=18+(-56)
-30y=-38 |:(-30)
y=1 i 4\15


4x-2razy1 i 4/15=6
4x=8 i8/15 |:4
x= 2 i 2/15

(2i 2/15; 1 i 4/15)