Zad.1 Cenę pewnego towaru obniżono o 10%. O ile procent należy podnieść nową cenę, by zrównała się z pierwotną ?

Zad.2 W sklepie było 50 kg ziemniaków. Jednego dnia sprzedano 20% całego zapasu ,następnego 50% pozostałych. Jaki procent wszystkich ziemniaków stanowią ziemniaki jeszcze nie sprzedane ?

Zad.3 W pewnym banku oprocentowanie kredytów wynosiło 20% , potem zmalało do 16%. O ile procent zmalało oprocentowanie kredytów ?

2

Odpowiedzi

2009-11-18T20:05:29+01:00
Zad1. 10%
zad2.20%+50%=70%
100%-70%=30%
odp:30%
zad3.20%-16%=4%
odp:4%
3 1 3
Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-18T20:47:30+01:00
2.
50-100%
x-20%
50*20:100=10 kg
50-10=40 kg-1 dzień.
40-100%
x-50%
40*50:100=20 kg
40kg-20kg=20 kg-2dzień
50kg-100%
20kg-x%
20*100:50=40%
Odp.ziemniaki nie sprzedane stanowią 40 % .

3 3 3