Odpowiedzi

2009-11-18T21:27:04+01:00
Witam!
a) y=(x-1)²-3x-(x-1)(x+1)=(x-1)²-3x-(x²-1)=x²-2x+1-3x-x²+1=-5x+2
b) -5x+2=0 <=> x=0,4
c) -5x+2<0 <=> x>0,4
d) malejąca, bo współczynnik stojący przy x jest ujemny.

Pozdrawiam.
2009-11-18T21:35:41+01:00
A)y=-3-3x

b) x[1[0][-1]
y[-6]-3]3]
obliczenia: y=-3-(3 x 1)
Y=-6

Y=-3

Y=-3-(-1 X 6)
Y=3

miejsce zerowe x=o,5
c)x=1
d) f. jest malejąca
2009-11-18T22:20:40+01:00
A) y=(x-1)²-3x-(x-1)(x+1)
y=x²-2x+1-3x-x²-1
y=-5x
NAJPROSTSZA POSTAĆ WZORU TEJ FUNKCJI TO y=-5x,

b) y=-5x
-5x=0 /÷(-5)
x=0
MIEJSCE ZEROWE FUNKCJI y=-5x JEST RÓWNE 0.

c) -5x<0 /÷(-5)
x>0
FUNKJA PRZYJMUJE WARTOŚCI UJEMNE DLA x>0

d)FUNKCJA y=-5x JEST FUNKCJĄ MALEJĄCĄ, PONIEWAŻ a<0 (a=-5).

POZDRAWIAM :)