Odpowiedzi

2009-11-18T22:18:31+01:00
Wspolrzedne Warszawa 21E ; 52,2 N
obliczam rownoleznik na którym lezy miejscowosc B
W Warszawie podczas gorownaia wysokosc Słonca nad horyzontem wynosi
hs=90-52,2+23,45=61,25 st
w zadaniu podane jest ze podczas gorowania Słonce wyzej jest wyzej 12,3 st
czyli na wysokosci 73,55
oblicza fi
73,55=90-fi+23.45
fi = 90-73,55+23,45 = 39,9 N
obliczmy długosc geogr miasta B
rożnica czasu pomiedzy Warszawa a miejscowoscia B wynosi 17:32 = 17.53 godz
czyli musimy dodac
długosc Warszawy 21 E = 1,4 h w miarze godzinowej
dl = 1,4 h + 17,53 h = 18,93 h
do południka 180 st czyli 12 h z Warszawy roznica godzinowa wynosi
12-1,4=10,6 godziny
majc ta wieklosc obliczamy długosc gdzie o 17:32 gorowało Słonce
T= 18,93 - 10,6 = 8,33 h na pólkuli zachodniej musimy jeszce pomnozyc przez 15 st
dł=8,33*15= 124,95 W
dł=180-124,95=55,05 W
jesli masz pytania jakies napisz


2 1 2