W przechowalniach owocow zapewnia sie atmosfere wzbogacona w CO2 i pare wodna oraz utrzymuje sie temperature kilka stopni powyzej zera.
Uzasadnij, ze zapewnienie tych warunkow umozliwia zachowanie wartosci odzywczych i swiezosci przechowywanych owocow.

Wazne na jutro ! z gory dzieki

2

Odpowiedzi

2009-11-20T19:49:13+01:00
Nie wiem czy ci chodzi o suchy lód wykorzystywany do utrzymywania swieżości produktów spożywczych który po rozłamaniu i obłożeniu produktu wydobywa się biała para wodna. CHYBA O TO CHODZIŁO ALE NIE JESTEM PEWNA
1 1 1
Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-20T22:31:22+01:00
Dwutlenek węgla w tym przypadku pełni role jako atmosfera neutralna w dojrzewalniach owoców i razem z niską temperaturą powoduje dłuższy czas zachowania świeżości i wartości odżywczych przechowywanych owoców.W niskiej temperaturze bowiem wolniej zachodzą wszelkie procesy biochemiczne i tym samym procesy dojrzewania i gnicia ;)
2 1 2