Odpowiedzi

2009-11-19T12:44:21+01:00
Y=ax+b
zatem mamy układ równań który trzeba rozwiązać
-3=-a+b
1=-2a+b

a=b+3
1=-2(b+3)+b
1=-2b-6+b
1=-b-6
b=-7
czyli
a=-7+3
a=-4

czyli wzór tej funkcji wygląda tak
y=-4x-7
1 5 1
2009-11-19T12:47:29+01:00
A = (-1; -3) , B = (-2;1)

y=mx+n
punkt A i B nalezy do wykresu funkcji, wiec spelniaja jej rownanie, wiec podstawiamy za x i y w ronaniu y=mx+n odpowiednie wspolrzedne
A: -3=-m+n
B: 1=-2m+n
mamy uklad rownan
-3=-m+n
1=-2m+n

n=m-3
1=-2m+m-3

n=m-3
1+3=-m

n=m-3
4=-m

n=m-3
m=-4

n=-4-3=-7
m=-4

rownanie to ma postac y=-4x-7




2009-11-19T12:58:33+01:00
A = (-1; -3) , B = (-2;1)
y=ax+b
-3=-a+b/*(-1)
1=-2a+b

3=a-b
1=-2a+b

4=-a
a=-4
b=a-3=-4-3=-7

y=-4x-7