Pan żwirski zakładał sa. Kupił 120 drzewek jabłoni, płacąc za każde 10,50zł i trzy razy mniej drzew śliw, z których każde kosztowało 8,90zł. Ponieważ robił duże zakupy, dostał od sprzedawcy 15% rabatu. Ile zapłacił za swoje zakupy ?

2

Odpowiedzi

2009-11-19T13:27:21+01:00
120 drzewek * 10.50zł =1260zł
40 drzewek śliw * 8.90zł=356zł
razem:1616zł+15% rabatu
1616*15%=242,4
1616-242,4=1 373,6
Odp:Pan żwirski za zakupy zapłacił 1 373,6 złoty
Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-19T13:40:20+01:00
Za jablonie zaplacil 120 razy 10,50=1260zł
kupil 3 raz mniej sliw, czyli 120:3=40
i zaplacil za nie
40 razy8,9=356 zł

czyli za wszystko zaplacil 1260zł+356 zł=1616 zł

obliczam rabat 15% z 1616= 15/100 razy 1616=1212/5=242,4 zł

od sumy przed rabatem odejmuje kwote rabatu i mam
1616 zł-242,4 zł=1373,60 zł
za swoje zakupy zaplacil 1373,60 zł