Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-19T14:30:10+01:00

Ta odpowiedź została oznaczona jako zweryfikowana

×
Zweryfikowane odpowiedzi zostały sprawdzone przez ekspertów, dlatego mamy pewność, że są prawidłowe i bezbłędne. Od dawna na zadane.pl znajdziesz tysiące poprawnych odpowiedzi, które zostały sprawdzone przez moderatorów (najbardziej zaufanych członków naszej społeczności).
Cenę pewnego towaru podwyższono z 450 zł na 540 zł , a po sezonie obniżono o taki sam procent. O ile procent cena tego towaru po sezonie była niższa od ceny początkowej ?

540zł-450zł=90zł
90/450=1/5=20%
teraz obniżamy o 20%
80%z540zł=0,8*540=432zł

cena początkowa 450zł
po sezonie 432
niższa o 18 zł, czyli o :
18/450=4/100=4%

o 4%
77 4 77
2009-11-19T14:35:03+01:00

Ta odpowiedź została oznaczona jako zweryfikowana

×
Zweryfikowane odpowiedzi zostały sprawdzone przez ekspertów, dlatego mamy pewność, że są prawidłowe i bezbłędne. Od dawna na zadane.pl znajdziesz tysiące poprawnych odpowiedzi, które zostały sprawdzone przez moderatorów (najbardziej zaufanych członków naszej społeczności).
Towar przed podwyżka- 450zł
towar po podwyżce- 540

540-450=90zł

450-----100%
45-------10%
90------20%

540*20%= 540*0,2 = 108zł

540-108= 432

odp. Cena końcowa to 432 zł
33 3 33