Odpowiedzi

2009-11-20T22:00:14+01:00
Węglowodany w produktach pochodzenia roślinnego mają często postać skrobi(cukrów). Związek ten można wykryć w pokarmie za pomocą jodu, na przykład zawartego w jodynie. Zabarwia on skrobię na niebiesko.
71 1 71
  • aqua
  • Początkujący
2009-11-20T22:43:25+01:00
Dwom ziemniakom scielam gorna czesc "czapeczke". nastepnie wycielam ich srodki. kazdego z nich umiescilam w kubku. oblozylam wata. do jednego ziemniaka wlalam zimnej wody,a do drugiego nasycony roztwor cukru. oba ziemniaki przykrylam czapeczkami i odstawilam na kilka godz.
po ok 6-7 h zauwazylam,ze ziemniak wypelniony woda stal sie jedrny,napecznial/nawodnil sie. woda zsotala wchlonieta.
ziemniak z roztworem cukru stal sie miekki,pomarszczyl sie i skurczyl.
stezenie soku komorkowego ziemniaka bylo wyzsze niz wody dlatego zostala ona zassana. z kolei w ziemniaku z cukrem nastapila odwrotna sytuacja. stezenie cukru bylo wyzsze, nic soku komorkowego,dlatego zmalala sila ssaca i nastapilo odwodnienie.
54 4 54