Odpowiedzi

2009-11-19T17:13:24+01:00
A=3,1m
c=3,2m

Z Pitagorasa:
a²+b²=c²
b²=c²-a²
b²=(3,2m)²-(3,1m)²
b²=10,24m²-9,61m²
b²=0,63m²
b=√0,63
b=0,79m=79 cm

;DD
3 5 3
2009-11-19T17:18:16+01:00
Drabina, ściana i podłoże tworzą trójkąt prostokatny tak, że drabina jest przeciwprostokątną (c) = 3,2 m
ściana jest przyprostokatną (a) = 3,1
podłoże, a więc odległość drabiny od ściany - przyprotokatną (b) = ? ściana i podłoże tworzą kąt prosty

z twierdzenia pitagorasa
a ²+ b ²= c²
przekształcając
b² = c² - a²
b² = (3,2)² - (3,1)²
b² = 10,24 - 9,61
b² = 0,63m
b² = 63 cm
√b² = √63
b = ok. 8 cm
1 1 1