1) przekształć iloczyn na sumy.
a) (√3+1)(2√3-2)
b)(√2+√3)(√6+√3)
c)(x√2+1)(x-2√2)
d)(x+√2)(2√2+x)
2) wykonaj mnożenie i zredukuj wyrazy podobne.
a)(a-b)(a²+ab+b²)
b)(x²+x+1)(x²-x+1)
c)(x-1)(x³+x2+x+1)
3)zapisz w jak najprostszej postaci:
a)(x+1)(x-2)+(x+2)(x-1)
b)(5k+n)(k-2n)-k(4k+n)




tylko prosze o szybką odpowiedź bo musze miec to na jutro plissssssssss!!!
z góry dzięki!!!!!!!!!!!!!!

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-20T11:42:14+01:00
1) przekształć iloczyn na sumy. //na sumy więc nie trzeba pisać rozwiązania.
a) (√3+1)(2√3-2)=6-2√3+2√3-2

b)(√2+√3)(√6+√3)=√12+√6+√18+√9

c)(x√2+1)(x-2√2)=x^2√2-4x+x-2√2

d)(x+√2)(2√2+x)=2x√2+x^2+4+x√2

2) wykonaj mnożenie i zredukuj wyrazy podobne.
a)(a-b)(a²+ab+b²)=a^3+a^2b+ab^2-a^2b-ab^2-b^3=a^3-b^3

b)(x²+x+1)(x²-x+1)=x^4-X^3+x^2+x^3-x^2+x+x^2-x+1=x^6 +1

c)(x-1)(x³+x2+x+1)= x^4+2x^2+x^2+x-x^3-2x-x-1=x^3+2x^2-2x-1

3)zapisz w jak najprostszej postaci:
a)(x+1)(x-2)+(x+2)(x-1)=x^2-2x+x-2+x^2-x+2x-2=x^4-4

b)(5k+n)(k-2n)-k(4k+n)=5k^2-10kn+kn-2n^2-4k^2-kn=k^2-10kn-2n^2