Odpowiedzi

2009-11-19T17:38:16+01:00
3x + 4y = 1 i 2/3 /*3
6x + 3y = 1i 1/4 /*-4
9x + 12y = 5
-24x - 12y = -5
-15x = 0
x = 0

x = 0
9x +12y = 5
x = 0
9*0 + 12y = 5
x = 0
12y = 5 /podzielić przez 12
x = 0
y = 5/12
Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-19T17:58:18+01:00
3x + 4y = 1 2/3
6X + 3y = 1 1/4
3x + 4y = 5/3
6X + 3y = 5/4
Z pierwszego równania wyznaczamy x i podstawiamy do drugiego za x wyznaczoną wartość
3x= 5/3 - 4y
6X + 3y = 5/4
obie stony równania 1 dzielimy przez liczbę 3 i otrzymujemy
x = 5/9 - 4/3y
6X + 3y = 5/4

x = 5/9 - 4/3y
6 (5/9 - 4/3y) + 3y=5/4

x = 5/9 - 4/3y
10/3 - 8y + 3y= 5/4

x = 5/9 - 4/3y
10/3 - 5y = 5/4

x = 5/9 - 4/3y
-5y = 5/4 - 10/3 x = 5/9 - 4/3y
-5y= 15/12 - 40/12
x = 5/9 - 4/3y
-5y= -25/12 obie strony dzielimy przez (-5)
x = 5/9 - 4/3y
y= 5/12

y=5/12
x = 5/9 - 4/3 razy 5/12

y=5/12
x =5/9 - 5/9

y=5/12
x=0

sprawdzenie
obliczone wartości x i y wstawiamy do równań wyjściowych i otrzymujemy
3 razy 0+ 4 razy 5/12=0 + 5/3=5/3
L=P
6 razy 0 +3 razy 5/12=0+ 5/4=5/4
L=P