Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-19T17:47:24+01:00
-> CUKRY PROSTE
a)glukoza (cukier gronowy) - materiał odzywczy dla mózgu.W organizmie część ulega przemianie w glikogen.
b)fruktoza - cukier owocowy (najsłodsza)
c)galaktoza - nie występuje w wodzie,wchodzi w skład substancji mózgowej
d)sacharoza - cukier biały,glukoza fraktoza
e)maltoza - inaczej cukier słodowy,jest produktem wyjściowym do fermentacji alkoholowej w przemyśle piekarskim,piwowarskim
f)laktoza - cukier mlekowy,glukoza galaktoza
-> WIELOCUKRY-POLISAHARYDY (C6H10O5)
a)skrobia - najwięcej w produktach zbożowych 70%

dekstrynizajca - rozkład skrobi podczas ogrzewania na sucho do dekstryn i maltozy

b)glikogen - pełni funkcję materiału zapasowego odkładanego w wątrobie i mięśniach,łatwo przekształca się w glukozę,dzięki temu utrzymywaney jest stały poziom we krwi

HIPERGLIKIEMIA - za wysoki poziom glukozy we krwi
HIPOGLIKEMIA - za niski poziom glukozy we krwi
NORMOGLIKEMIA - stały poziom glukozy we krwi
1 5 1
2009-11-19T17:48:02+01:00
Sacharydy:
1. monosacharydy
2. sacharydy zlozone

1: diozy
triozy: aldehyd glicerynowy, dihydroksyaceton
tetrozy: erytroza
pentozy: ryboza, deoksyryboza, rybuloza, liksoza, arabinoza, ksyloza
heksozy: glukoza, mannoza, fruktoza, galaktoza

2.: a. oligosacharydy
b. polisacharydy

2a: sacharoza
laktoza
maltoza
izomaltoza
celobioza
trehaloza
rafinoza

2b: skrobia
glikogen
celuloza
inulina
agar-agar