Odpowiedzi

2009-11-19T18:32:19+01:00
1) (1 1/3 + 3/8) - (1 1/3 * 3/8)= (1 8/24 + 9/24)- (4/3 * 3/8)=
1 17/24 - 1/2 = 1 17/24 - 12/24 = 1 5/24

2) (4 2/3 + 3 1/2) : (4 2/3 - 3 1/2)=
(4 4/6 + 3 3/6) : (4 4/6 - 3 3/6)=
7 7/6 : 1 1/6= 49/6 * 6/7 = 7
Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-19T19:00:42+01:00
To będzie tak :
a) 1 i jedna trzecia + trzy ósme= cztery trzecie + trzy ósme= dwadzieścia cztery osiemnaste+ dziewięć osiemnastych= trzydzieści trzy osiemnaste= 1 i piętnaście osiemnastych= 1 i pięć szóstych - jedna druga = jedenaście szóstych - jedna druga = jedenaście i trzy szóste= osiem szóstych= jedna i dwie szóste = jedna i jedna trzecia. (ODEJMIJ ICH ILOCZYN - to to jest te jedna druga. to jest obliczone z cztery czwarte razy trzy ósme = jedna druga)
b)cztery i dwie trzecie- trzy i jedna druga= czternaście trzecich - siedem drugich=sto dwanaście dwudziestych czwartych-osiemdziesiąt cztery dwudziestych czwartych= dwadzieścia osiem dwudziestych czwartych = 1 i jedna druga ( i potem następna linijka napisz 1 i jedna druga podzielić przez jeden i jedna druga= trzy drugie podzielić przez trzy drugie=trzy drugie razy dwie trzecie = 1