Wykonaj działania i przeprowadź redukcję wyrazów podobnych
(wiem, że już było ale nigdzie nie ma rozwiązań :( ):

[w nawiasie potęgi]

a ) (2x-5) [2] (x-1)- (3x+1)[2] (x+1)-(x-1)(x [2] +x +1)
b) (2x-1) [3] - (x + 1) [3] + (x+2) [3]-(x+2)(x[2]-2x+4)

proooszee :( bo już i tak mam zagrożenie


z góry dziękuję

2

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-19T20:05:17+01:00
A ) (2x-5)² *(x-1)- (3x+1)²* (x+1)-(x-1)(x² +x +1) = (4x²-20x+25)*(x-1)-(9x²+6x+1)*(x+1)-(x³+x²+x-x²-x-1) = 4x³-20x²+25x-4x²+20x-25-(9x³+6x²+x+9x²+6x+1)-x³+1 =
4x³-20x²+25x-4x²+20x-25-9x³-6x²-x-9x²-6x-1-x³+1 = -6x³-39x²+38x-25


b) (2x-1)³ - (x + 1)³ + (x+2)³-(x+2)(x²-2x+4) =
8x³-3*4x²*1+3*2x*1-1-(x³+3*x²*1+3*x*1+1)+x³+3*x²*2+3*x*4+8-(x³-2x²+4x+2x²-4x+8)= 8x³-3*4x²*1+3*2x*1-1-x³-3*x²*1-3*x*1-1+x³+3*x²*2+3*x*4+8-x³+2x²-4x-2x²+4x-8=
8x³-12x²+6x-1-x³-3x²-3x-1+x³+6x²+12x+8-x³+2x²-4x-2x²+4x-8 =
7x³-9x²+15x-2
1 5 1
2009-11-19T20:23:36+01:00
A ) (2x-5)² (x-1)- (3x+1)²(x+1)-(x-1)(x ² +x +1)=
=(4x²-20x+25)(x-1)-(9x²+6x+1)(x+1)-(x³+x²+x-x²-x-1)=
=4x³-4x²-20x²+20x+25x-25-9x³-9x²-6x²-6x-x-1-x³+1=
=-6x³-39x²-38x-25


b) (2x-1)³ - (x + 1)³ + (x+2)³-(x+2)(x²-2x+4)=
=8x³-12x²+6x-1-(x³+3x²+3x+1)+x³+6x²+12x+8-(x³-2x²+4x+2x²-4x+8)=
=9x³-6x²+18x+7-x³-3x²-3x-1-x³-8=7x³-9x²+15x-2

1 5 1