Na dwudniowy turniej do króla Karola przybyło wielu rycerzy.Już pierwszego dnia połowa z nich zakochała się w pięknej królewnie,a 2/3 pozostałych rycerzy zakochało się w niej następnego dnia.Tylko 12 rycerzy pozostało całkiem obojętnych na urok królewny.Ilu rycerzy przybyło na turniej?

Najlepiej z obliczeniami.Z góry thx :)

3

Odpowiedzi

2009-11-19T20:06:56+01:00
X-liczba rycerzy
1/2x - liczba niezakochanych w pierwszym dniu
1/2x*2/3=2/6x=1/3x - razem po 2dniach niezakochanych
1/3x=12 /*3
x=36
:))
Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-19T20:07:59+01:00
12 rycerzy to 1/6 calosci
czyli 12*6=72
bylo 72 rycerzy
1 5 1
2009-11-19T20:10:03+01:00
12-dwietrzecie
trzytrzecie-12*3=36
36*2=72
odp:Na turniej przybyło 72 rycerzy