Odpowiedzi

2009-11-19T20:12:31+01:00
1 3/8 - (0,9 - 3/4) = 1 3/8 - (0.9 - 0.75) = 1 3/8 - 0.15 = 1.375 - 0.15 = 1,36
3 + [1 - (7/5 - 0,9)]= 3 + [1 - (1,4 - 0,9)]=3 + [1 - 0,5]= 3 + 0,5 = 3,5
Pozdrawiam
Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-19T20:12:38+01:00
1 3/8 - (0,9 - 3/4)=11/8 -(9/10-3/4)=11/8 -(18/20-15/20)=11/8-3/20=55/40-6/40=49/40

3 + [1 - (7/5 - 0,9)]=3+[1-(14/10-9/10)]=3+[1-(1/2)]=3+0,5=3,5
2009-11-19T20:17:03+01:00
11/3-(9/10-3/4)=11/8-9/10+3/4=55/40-36/40+30/40=49/40=1 9/40

11/8, 9/10 i 3/4 zostały sprowadzone do wspólnego mianownika

3+(1-7/5+9/10)=3+1 7/5+9/10=4-14/10+9/10=4-23/10=40/10-23/10=17/10=1,7

7/5 i 9/10 zostały sprowadzone do wspólnego mianownika, a 4 została zamieniona na ułamek
;)