Odpowiedzi

2009-11-20T14:55:59+01:00
4c-2(c-3)-3[c-3(4-2c)+8=
4c-2c+6-3c+9(4-2c)+8=
4c-2c+6-3c+36-18c+8=
-19c+50
2009-11-20T14:56:25+01:00
4c-2(c-3)-3[c-3(4-2c)]+8 =
4c-2c+6-3[c-12+6c]+8 =
4c-2c+6-3c+36-18c +8 =
-19c+50 =

Nawias kwadratowy nie został zamknięty tak więc myślałem, że powinien być postawiony przed wyrażeniem "+8" jeśli jednak za nim to rozwiązanie brzmi...

4c-2(c-3)-3[c-3(4-2c)+8] =
4c-2c+6-3[c-12+6c+8] =
4c-2c+6-3c+36-18c-24 =
-19c+18 =
2009-11-20T14:57:20+01:00
4c-2c+6-3[c-12+6c]+8= 4c-2c+6-3c+36-18c+8=-19c+50