Odpowiedzi

2009-11-20T15:32:37+01:00
2HCOOH + Mg -> Mg(HCOO)2 + H2
x 11,4g
92g 114g

x = 92g * 11,4g/ 114g

x = 9,2 g
1 5 1
2009-11-20T15:52:38+01:00
2HCOOH + 2Mg -> (HCOO)2Mg + 2H2(bo magnez jest II wartościowy)
x kwasu --------- 11.4g metanianu magnezu
2*46g ---------------- 114g

x= 9,2


1 1 1
Najlepsza Odpowiedź!
  • Użytkownik Zadane
2009-11-20T16:01:43+01:00
2 HCOOH + Mg→ (HCOO)₂Mg + 2H₂

masa(HCOO)₂Mg =11,4
obliczamy masy atomowe:

M HCOOH= 1 + 12 + 2 x16 + 1= 46 x 2( bo w reakcji wzięły udział dwie cząsteczki) = 92

M (HCOO)₂Mg =2 x 1 + 2 x 12 + 2x (2x16) + 24 =114

jeżeli 114u (HCOO)₂Mg ważyło 11,4g to 2 HCOOH ważyło X, masę możemy obliczyć z proporcji:

114u (HCOO)₂ Mg-------11,4g
92u HCOOH--------------X to: X= 92 x11,4/ 114

X=9,2g czyli do reakcji użyto 9,2 grama kwasu metanowego.

1 4 1