1.konferencja przewidywana na 2 godziny przedłużyła się o 35% planowanego czasu.trwała więc:
a)2 godziny 42 minuty
b)2 godziny 7 minut
c)3 godziny 10 minut
d)3 godziny 5 minut
2.garnitur,który kosztował 800zł,przeceniono o 10%,a następnie jeszcze o 5%.cena tego garnituru wynosi obecnie:
a)120zł
b)680zł
c)684zł
d)795zł
proszę o obliczenia.

3

Odpowiedzi

2009-11-20T16:03:45+01:00
1.
120 minut * 0.35 = 42 minuty, czyli odp A

2.
800zł * 0,1 = 80zł czyli 720zł
720zł * 0,05 = 36 zł czyli 684, odp C
33 4 33
Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-20T16:06:56+01:00
Zad.1.
120min-100%
x - 135%
100x=120∧135
To byla proporcja xDD
100x=16200
x=162
X=162 min Czyli konferencja trwala 2 godz 42 min.
ODPOWIEDZ A
zad.2.
Po I obniżce:
100%-10%=90%
0,9∧800=720
PO II obiżce:
100%-5%=95%
0,95∧720=684
Odp: Obecnie garnitur kosztuje 684 zl.
ODPOWIEDZ C
Pozdro - trudne to nie jest ;-)
41 3 41
2009-11-20T16:12:30+01:00
1.
2godz. = 120min
35% z 120min = 35/100 * 120/1 = 42min
120 + 42 = 162min
162min = 2godz 42min
odp.a

2.
10% z 800zł = 10/100 * 800/1 = 80zł
800zł - 80zł = 720zł

5% z 720zł = 5/100 * 720/1 = 36zł
720zł - 36zł = 684zł
odp.c
50 4 50