Odpowiedzi

2009-11-20T21:06:56+01:00
Ale musisz podać która jest godzina w którymś z tych miast
Tylko tyle da sie zrobic bez godziny

San F - 122°W
Tokio - 139°E

122°+139°=261°
261°×4min= 1044min= 17h24min

I tu już potrzebna jest godzina.
2009-11-20T21:12:59+01:00
1 stopień to 4 minuty
Przesuwając się na zachód odejmujemy czas, przesuwając się na wschód-dodajemy.

Musimy mieć najpierw punkt zaczepienia aby względem tego punktu policzyć czas w wyznaczonych miejscach.
Przyjmijmy Warszawę-52*E i załóżmy, że jest tam 12:00

San Francisco 122*W
Tokio 139*E

W przypadku San Francisco będziemy dodawać czas, ponieważ leży ono na zachód od naszego punktu zaczepienia - Warszawy
Najpierw musimy się dowiedzieć ile stopni różnicy jest pomiędzy tymi miastami, potem zamienimy stopnie na minuty
San Francisco leży za południkiem 0* - na półkuli Zachodniej dlatego będziemy dodawać wartości, aby otrzymać odległość pomiędzy tymi miastami.
122+52=174
174x4=696
696minut=11godzin i 36minut
12:00-11:36=0:24
Gdy w Warszawie jest 12:00, to w San Francisco jest 0:24


Tokio leży na wschód od Warszawy-będziemy dodawać czas.
Tokio leży na tej samej półkuli, dlatego nie będziemy dodawać wartości, lecz odejmować większą od mniejszej:
139-52=87
87x4=348
348:60=5godzin i 48minut
12:00+5:48=17:48
Gdy w Warszawie jest 12:00, to w Tokio jest 17:48
2009-11-20T21:18:45+01:00
122stopni +139=261stopni
261 * 4= 1044
1044:60=17godzin 22minuty
tej wynik dodaj do godziny