Odpowiedzi

2009-11-21T11:48:49+01:00
Rozwiąż nierówności :

a) 3(x-2)²<(x-3)(x+3)+2(x²-x+4)
3x²-12x+12<x²-9+2x²-2x+8
-12x+2x<-1-12
-10x<-13
x>13/10
b)2(x-6)²-(x-8)²≥x(x-4)
2x²-24x+72-x²+16x-64≥x²-4x
-24x+16x+4x≥-8
-4x≥-8
x≤2
2009-11-21T11:54:18+01:00
A) 3(x2-4x+4)<x2-9+2x2-2x+8
3x2-12x+12<x2-9+2x2-2x+8(tutaj sie x2 skrócą)
-12x+2x<-1-12
-10x<-13|:(-10)
x>13/10
x>1 3/10

B)2(x2-12x-36)-(x2-16x+64)>x2-4x
2x2-24x-72-x2+16x-64>x2-4x
-24x+4x+16x>64+72
4x>136|:4
x>34


wydaje mi sie że to jest dobrze bo szczerze mówiac dobra jestem z równań ale nie daje Ci 100% pewności
4 1 4
2009-11-21T12:05:20+01:00
B) 2(x-6)²-(x-8)²≥ x(x-4)
2(x²-12) - (x²+64)≥x² - 4x
2x²-12-x²-64≥ x² - 4x
2x² - x² -x² +4x ≥ 64+12
4x≥76 /:4
x ≥ 19

a) 3(x-2)²<(x-3)(x+3)+2(x²-x+4)
3(x² - 4)<x-3+2x²-2x²-2x-8
3x²-12<x+3+2x²-2x²-2x-8
3x²-x-2x²+2x<12+3+8
x+x²<23 <------------ tu jest chyba cos zle ale moze ci pomoze troche hehe :)