Drogą biegnącą równolegle do toru kolejowego jechał motocyklista z szybkością 72km/h.Po torach w przeciwna strone,jechał pociąg z szybkością 54km/h.Motocyklista mijał pociąg w czasie 3 s.OBlicz:

a)długość pociągu,jaki przebył motocyklista podczas mijania pociagu
b)odcinek drogi,jaki przebył motocyklista podczas mijania pociągu
c)odcinek drogi przebyty przez pociag podczas mijania motocyklisty.

BŁAGAM Z OBLICZENIAMI!!

1

Odpowiedzi

2009-05-15T16:26:12+02:00
V₁=72km/h=20m/s
V₂=54km/h=15m/s
t=3s

a)
V - prędkośc względna
l - dł pociagu
V=V₁+V₂
V=35m/s
V=l/t
l=V*t
l=35*3=105m

b)
S₁=V₁*t
S₁=20*3=60m

c)
S₂=V₂*t
S₂=15*3=45m