Odpowiedzi

2009-11-21T14:28:54+01:00
Bajaderka-30%
30%*2000= 600
Szarlotka-2000-600=1400
1400-600=800
2000-100%
800-x
800*100/2000= 40%

1 5 1
Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-21T14:30:42+01:00
Cukiernia Bajaderka - (30% * 2000) / 100% = 600 pączków
cukiernia Szarlotka - 100% - 30% = 70%
(70% * 2000) / 100% = 1400 pączków

O ile więcej pączków:
1400 - 600 = 800 pączków
O ile więcej procent:
(800 / 2000) * 100% = 40%

Odp. Cukiernia Szarlotka sprzedała o 40% więcej pączków niż cukiernia Bajaderka.

Pozdrawiam:D
1 5 1
2009-11-21T14:32:44+01:00
2000 pączków to 100%
x to 30 %
x=600 pączków

Bajaderka sprzedała 600 pączków
Szarlotka 2000-600=1400

1400-600=800 <- różnica w sprzedaży pączków

2000-100%
800-x
x=40%

W Szarlotce sprzedano o 40% więcej pączków.
2 5 2