Odpowiedzi

2009-11-21T16:31:46+01:00
A)4,20 - 3,50 = 0,70
0,70/3,50 *100 %= 20%

b)zacznijmy od tego ze banany nie sa tansze od jablek.

c)4,20 - 3,00 = 1,20
1,20 / 3,00 * 100%- 40%
2009-11-21T16:45:25+01:00
A)4,20-3,50=0,70zł

3,5-100%
0,70-x%
x=0,70*100/3,50=20%


b)4,00-3,50=0,50zł
4,00-100%
0,50-x%
x=0,50*100.4=12,5% ( tu napisałam: banany są tańsze od winogron a nie od jabłek)

c)4,20-4,00=0,20zł
4,00zł-100%
0,20-x%
x=0,20*100/4=5% ( ja miałam takie zadanie tylko że jabłka kosztowały 4zł, więc napisałam w c) tak jak ja mam, może to pomyłka a jeśli nie to zmień z 4 zł na 3zł)


2009-11-21T16:56:30+01:00
A)

4,20-3,50=0,70zł

3,5-100%
0,70-x %
x = ⁰,⁷⁰×¹⁰⁰/₃,₅=20%

b)
Banany nie są tańsze od jabłek.

c)
4,2-3=1,2

3,00 - 100%
1,2 - x%

x= ¹,²⁰×¹⁰⁰/₃= 40 %