Zadanie 5.Przekształć wyrażenie na sumęi wykonaj redukcję wyrazów podobnych
a) 6(2a-6b+3c)
b) (3x-2y+9)*4
c) 3(5x-8z-2)
d) (4x-7y-7)(-2)
e) -8(7n+9p+t)
f) -2(3a+1)+(4a-5)
g) 3(b-5a)-2(3b+a)
h) 5(2x+3y)-(x-2y)
i) 4(x/4+y/4)-5(3x/5-7y/5)
j) -6(3x/6-2y/6)2/3(3x/2-6y)
prosze pomóżcie mi!!!

3

Odpowiedzi

2009-11-21T16:41:11+01:00
A z jakiej to kasiazki bo moze mam zrobione :) nie zglaszaj jako blednej, bo to rozwiaze :)
Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-21T16:48:00+01:00
A) 6(2a-6b+3c)=12a-36b+18c
b) (3x-2y+9)*4=12x-8y+36
c) 3(5x-8z-2)=15x-24z-6
d) (4x-7y-7)(-2)=-8x+14y+14
e) -8(7n+9p+t)=-56n-72p-8t
f) -2(3a+1)+(4a-5)=-6a-2+4a-5=-2a-7
g) 3(b-5a)-2(3b+a)=3b-15a-6b-2a=-17a-3b
h) 5(2x+3y)-(x-2y)=10x+15y-x-2y=9x+13y
i) 4(x/4+y/4)-5(3x/5-7y/5)=x+y-3x+7y=2x+8y
j) -6(3x/6-2y/6)2/3(3x/2-6y)= -3x+2y
3 4 3
2009-11-21T16:50:51+01:00
A) = 12a - 36b +18c
b) = 12x -8y +36
c) =15x-24z - 6
d) = -8x+14y+14
e) = -56n-72p- 8t
f) = -6a -2 +4a - 5= -2a -7
g) =3b-15a -6b -2a= -17a -3b
h) =10x +15y -x +2y= 9x+17y
i) =x+y -3x+7y= -2x +4y
j) -3x +2y +x -4y= -2x -2y
2 4 2