Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-21T17:23:12+01:00
A5=19 wz. ogólny an=a1+(n-1)r
a9=29

19=a1+4r
29=a1+8r

19-4r=a1
29=19-4r+8r

29=19+4r
10=4r/:4
r=10/4
r=5/2

a1=19-4*5/2
a1=19-10
a1=9

an=9+(n-1) *5/2
an=9-5/2+5/2n
an=13/2+5/2n
2009-11-21T17:41:43+01:00
Ogólny wzór ciągu : an=a1+(n-1)*r , czyli musimy wyliczyć r i a1
a5=19
a9=29

Wiemy, że a9=a5+4r , gdzie r - różnica ciągu
Podstawiamy liczby:
29=19+4r
29-19=4r
10=4r
r=10/4= 5/2
Wyliczymy jeszcze pierwszy wyraz ciągu z zależności:
a5=a1+4r
19=a1+4*5/2
19=a1+10
a1=9

Stąd :

an=a1+(n-1)*r
an=9+(n-1)*5/2
an=9+5/2n-5/2
an=5/2n+13/2