Odpowiedzi

2009-11-21T18:25:13+01:00
(2x+3)²-(3x+9)=(x+3)(x-3)+3x²
4x² + 12x + 9 - 3x= x² - 9 + 3x²
12x + 9 - 3x= -9
12x - 3x = -9 - 9
9x = -18/: 9
x = -2

W razie pytań pisz :))
2009-11-21T18:26:48+01:00
(2x+3)²-(3x+9)=(x+3)(x-3)+3x²=
(4x²+9)-(3x+9)=x²-3x+3x-9+3x²
4x²+9-3x+9=4x²-9 /-4x²
9-3x+9=-9 /-9
-3x+9=-18 /-9
-3x=-27
x=9
2009-11-21T18:48:02+01:00
(2x+3)²-(3x+9)=(x+3)(x-3)+3x²
4x² + 12x + 9 -3x-9 = x² - 9 +3x²
4x² +9x = 4x² -9
4x² - 4x² +9x = -9
9x = -9/:9
x= -1

w pierwszej linijce trzeba zastosować wzór skróconego możenia na kwadrat sumy dwóch wyrazów czyli (a+b)² = a² +2ab + b² i w tym zadaniu to było zastosowane w tym przypadku (2x+3)²
(x+3)(x-3) a tu też jest wzór skróconego możenia na różnicę kwadratów czyli (a+b)(a-b)=a²-b²