Odpowiedzi

2009-11-21T19:30:32+01:00
A) x³-5x²-x-5=0
x²(x-5)-x(x+5)=0
(x²-x)(x²-5²)=0 (nie mam pewności czy na pewno tak jest) dalej to już chyba wiesz ;)
b) x(x²+8x+16)(x-2)=0
(x³+8x²+16)(x-2)=0 to co poprzednio
c) |*(5x-4)
6x+1=-15+12
21x=11
x~~0,52 (coś widzę że przykład c się zmienił?)
2009-11-21T19:43:18+01:00
A) x(x2-5x-5)=0
x1=0(1kr.) lub x2-5x-5=0
A=1 B=-5 C=-5
delta =-(-5)-4*1*(-5)=25+20=45
spierwiastkowane 45 to w przybliżeniu 7
x2= -(-5)+7/ 2= 12/2=6
x3= -(-5)-7/2=5-7/2=-2/2=-1
b)x(x+4)2(x-2)=0
x(x2+8x+16)(x-2)=0
x1=0(1kr) lub x2+8x+16=0 lub x-2=0
A=1 B =8 C= 16
delta = 64 - 512= <0
x-2=0
x=2
c)
6x+1/5x-4=-3
3+6x+1/6x-4=0
3(6x-4)+6x+1/6x-4=24x-11/6x-4=24x-11/6x-4 |-(6x-4)
24x-11-6x+4=18x-7