Odpowiedzi

2009-05-15T23:28:28+02:00
X-ilośc osób;y-cena biletu;
xy=600 i (x-6)(x+5)=600 stąd xy=(x-6)(y+5);
xy=xy+5x-6y-30;
5x-6y-30=0; ale xy=600 to x=600/y dla y różnego od 0;
5×600/y -6y-30=0;
(3000-6y²-30y)/y=0;
6(y²+5y-500)=0 to y²+5y-500=0- rów. kwadratowe;δ-ozn delta;
δ=5²-4×5×(-500)=25+2000=2025; √δ=45;
y1=-b-√δ/2a=-5-45/2=-50/2=-25<0-nie jest rozwiązaniem zgodnym z warunkami
zadania;
y2=-5+45/2=40/2=20;
zatem x=600/20=30;;x-6=30-6=24.
odp. na wycieczkę pojechało 24 osoby
Najlepsza Odpowiedź!
  • Użytkownik Zadane
2009-05-15T23:33:50+02:00
X- ilość jadących na początku na wycieczkę
600/x - koszt na jednego uczestnika wycieczki (na początku) (uwaga / oznacza kreskę ułamkową)
x-6 - ilość jadących na wycieczke po rezygnacji 6 osób
600/x + 5 - koszt przypadający na jednego uczestnika wuycieczki po rezygnacji 6 osób
czyli
(600/x + 5)×(x-6) = 600
600 - 3600/x + 5x - 30 = 600 /× x
600x - 3600 + 5x² - 30x = 600x
5x² - 30x - 3600 = 0 /÷5
x² - 6x - 720 = 0
Δ = 36+4×720= 2916
√Δ = 54
x₁ = (6-54)/2 = -48/2 = -24 odrzucamy bo x musi byc dodatni
x₂ = (6+54)/2 = 60/2 = 30

x=30 tylu miało jechac
30-6=24 tylu pojechało
odp. Pojechały 24 osoby.