Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-21T22:53:37+01:00
32x⁶-16x⁴+2x²=0
2x²(16x⁴-8x²+1)=0

teraz z wzoru skróconego mnozenia
2x²(4x-1/4)²=0

2x²=0 x=0
(4x-1/4)²=0 4x-1/4=0 4x=1/4 x=1/16

tak wiec równanie ma nastepujace pierwiastki
x=0 (pierwiastek podwójny) lub x=1/16 (pierwiastek podwójny)


;)
2009-11-21T23:09:45+01:00
32x⁶-16x⁴+2x²=0
wyłączamy 2x² przed nawias i mamy
2x²(16x⁴-8x²+1)=0

robimy podstawienie pomocnicze, x²=t
2t(16t²-8t+1)=0
t₁=0
Δ = 8²-4*16*1=0
t₂= -b/2a= 8/32=1/4

Wracamy do ogólnej postaci
x1=0 lub x2=1/4²=1/16

Równanie ma 2 pierwiastki
x=0 lub x=1/16